28. heinäkuuta 2011

Villakoira rotuna

Villakoirat ovat energisiä ja viisaita koiria. Ne ovat  jonkin listauksen mukaan toiseksi viisainpia koiria heti bordercollien jälkeen, päihittäen sekä saksanpaimenkoiran että kultaisennoutajan. Villakoiran viisaus tekee sen kouluttamisesta toisaalta helppoa, mutta toisaalta haasteellista. Villakoira oppii myös huonot tavat erittäin nopeasti ja koiran nokkeluus aiheuttaakin välillä päänvaivaa omistajalleen. Kuten muidenkin koirien, myös villakoiran kasvatukessa on tärkeää olla johdonmukainen ja jämäkkä. Jos pienelle söpölle koiranpennulle antaa pikkusormen, vie se nopeasti koko käden.

Villakoirat tarvitsevat sekä fyysistä että älyllistä aktivointia. Jos liikuttaminen ja aktivointi unohtuu muutamaksi päiväksi, energia voi helposti purkautua sisätiloissa erilaisena levottomuutena. Ei pienet villakoirat toki ihan mitään maratonia tarvitse joka päivä, mutta ihan sohvaperunoiksi ne eivät sovellu. Vaikka Amandallakaan ei ole painoa kuin hieman yli kolme kiloa, kyllä omistajalla loppuu voimat lenkillä ennen koiraa. Yksilöllisiä vaihteluja on toki paljonkin ja iän karttuessa tietenkin myös aktivoinnoin tarve pienenee. Mutta villakoirat onneksi pysyvät usein aika lapsenmielisenä vanhaksi asti.

Villakoiran turkista ei lähde karvaa muuta kuin leikkaamalla. Vastapainoisesti turkki vaatii kuitenkin säännöllistä trimmaamista, mutta kotikoiran trimmaus on helppo opetella itsekin. Lyhyt turkki on helpompi kuin pitkä näyttelyturkki, mutta molemmat vaativat säännöllistä hoitoa. Ilman asianmukaista hoitoa turkku takkuuntuu ja aiheuttaa koiralle erilaisia iho-ongelmia. Ja eihän takkuinen koira ole muutenkaan kovin kaunis näky.

Villakoiria on neljää eri kokoa ja koirat eroavat toisistaan ainoastaan koon puolesta. Toyvillakoira on alle 28cm, kääpiövillakoira 28cm - 35cm, keskikokoinen villakoira 35cm - 45cm ja isovillakoira 45cm - 62cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti